با توجه به اینكه دانشگاه به عنوان قطب ایدئولوژیك در جامعه و تربیت نیروهای متخصص می تواند در عرصه های مختلف داخلی و خارجی تاثیرگذار باشد. این تاثیرگذاری قشر دانشگاهی را می توان در بیانات بنیانگذار انقلاب اسلامی نیز یافت، همانطور كه امام خمینی(ره) در مورد تاثیر دانشگاه فرموند:"اگر دانشگاه اصلاح شود، مملكت اصلاح می شود
با توجه به اینكه دانشگاه به عنوان قطب ایدئولوژیك در جامعه و تربیت نیروهای متخصص می تواند در عرصه های مختلف داخلی و خارجی تاثیرگذار باشد. این تاثیرگذاری قشر دانشگاهی را می توان در بیانات بنیانگذار انقلاب اسلامی نیز یافت، همانطور كه امام خمینی(ره) در مورد تاثیر دانشگاه فرموند:"اگر دانشگاه اصلاح شود، مملكت اصلاح می شود".
با بازخوانی تاریخ انقلاب اسلامی مشاهده می شود كه دانشجویان در مقابله با رژیم منحوس پهلوی جزء قشر تاثیرگذار جامعه اقداماتی را برای سرنگونی رژیم رضا خان و محمدرضا پهلوی انجام دادند.
به عنوان مثال رضا خان كه برای تثبیت حكومت پهلوی تحت تاثیر دانشگاه های غربی و مخصوصا دانشگاه های تركیه قرار گرفته بود، تاسیس دانشگاه را در ایران پیگیری كرد تا با تاسیس دانشگاه پایههای حكومت پهلوی را در ایران تثبیت كند. رضاخان در روز تاسیس دانشگاه تهران دعا می كند تا این نهاد ایدئولوژیك در خدمت پهلوی قرار گیرد و موجبات پایداری حكومت پهلوی را فراهم كند؛ ولی با اقداماتی كه دانشجویان در راستای اسلامگرایی و روحیه عدالت خواهی خود انجام دادند، علی رغم انتظار رضاخان پایه های حكومت وی را متزلل كرد. ظهور و بروز حركت های دانشجویی علیه رژیم پهلوی را می توان در 16 آذر 1332 مشاهده كرد كه بساط دیكتاتوری رضاخان را در هم پیچید؛ از این رو می توان دانشگاه را به عنوان مهم ترین عامل سقوط حكومت رضاخان دانست.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز دانشجویان بنا بر روحیه عدالتخواهی خود در عرصههای مختلف حضور داشتند كه به عنوان نمونه می توان به لغو قانون وقف اموال دانشگاه آزاد در مجلس هشتم شورای اسلامی اشاره كرد.
دانشجویان پس از وقف اموال دانشگاه آزاد در مجلس هشتم شورای اسلامی با برگزاری تجمع اعتراض نسبت به این مصوبه انتقاد كردند و در آن تجمع از نمایندگان مجلس خواستند تا هر چه سریعتر در مصوبه وقف اموال دانشگاه آزاد تجدید نظر كنند. این اقدام دانشجویان به گونهای بود كه رئیس مجلس هشتم در جلسه علنی مجلس موضع گرفت و نمایندگان پس از تجدید نظر، مصوبه وقف اموال دانشگاه آزاد را لغو كردند.
البته در مورد تاثیر دانشگاه و دانشجو میتوان نمونههای بسیاری را مطرح كرد كه دانشجویان با حضور خود توانستند در عرصههای مختلف تاثیرگذار باشند؛ از این رو مقام معظم رهبری در مطالبه ای از دانشجویان خواستند برای تاثیرگذاری بیشتر در عرصههای داخلی و بین المللی كانونهای تصمیم و اقدام در دانشگاهها تاسیس كنند تا اقدامات دانشجویان هدفمند را متحد انجام دهند. رهبر معظم انقلاب در دیدار با دانشجویان در این رابطه فرمودند: "اگر مجموعههاى دانشجوئى، كانون یا كانونهاى تصمیم و اقدام داشته باشند، براى اینكه در مسائل گوناگون فكر كنند و تصمیم بگیرند، اقدامهاى آنها سنجیدهتر خواهد بود..."
از این رو برای آنكه كانونهای تصمیم و اقدام دانشجویان بتوانند با تاثیرگذاری بیشتر در عرصههای مختلف تحركات دانشجویی را عرصه های داخلی و بین المللی سامان دهی كنند، باید به مولفه های راهبردی در این كانون ها توجه كنند. بر این اساس میتوان به موارد زیر از مولفه های راهبردی در كانون های تصمیم و اقدام اشاره كرد:
1- استحكام بخشی به حركت های دانشجویی
این كانونها می تواند قوام تشیكلاتی و ساختاری در بین تشكلهای دانشجویی به وجود آورد تا با تصمیمات مشترك همگام با یكدیگر اقدامات لازم را در عرصه بین المللی و داخلی انجام دهند.
در دوران دفاع مقدس، رزمندههای جنگ تحمیلی با تشكیل جبههها و خاكریزهای به دشمن را مورد هدف قرار می دادند؛ در حالی كه رزمندگان جبهه های حق علیه از جهات مختلف به سمت دشمن نشانهگیری میكردند، ولی همه آنها با هدف مشتركی كه از سوی كانونهای تصمیم و اقدام تبیین شده بود، در مقابل دشمن تا بن دندان مسلح ایستادگی می كردند. در حال حاضر نیز دانشجویان با الگوگیری از روش مبارزاتی دوران دفاع مقدس باید در مقابل هجمه های مختلف دشمنان آماده اقدام باشند و با الگوگیری از مبارزات دوران دفاع مقدس در جبهههای علم و دانش نیز با تشكیل كانونهای تصمیم و اقدام شرایطی را برای اتحاد هر چه بیشتر فراهم كنند و در سایه این اتحاد پیروزی را برای جبهه های حق علیه باطل به ارمغان آوردند.
2- هدفمند سازی در تصمیمات
در این كانون ها باید دانشجویان نخبهای كه به شرایط سیاسی داخلی و بین المللی احاطه كامل دارند از همه تشكل های دانشجویی حضور داشته باشند تا بتوانند با اتخاذ تصمیماتی كارشناسی شده تحرك های دانشجویی را سنجیده تر پیش ببرند و از فعالیتهایی كه به صورت موازی از سوی تشكل های مختلف انجام می شود، جلوگیری كنند. از این رو با انسجام بخشی به فعالیت های دانشجویی دامنه تاثیرگذاری اقدامات خود را بیشتركنند.
3- حضور فرماندهان جنگ نرم
مقام معظم رهبری سال 88 در دیدار با اساتید دانشگاه ها، مسئولیت اساتید را به عنوان فرماندهان جنگ نرم دانستند و فرمودند:"جوان دانشجوى ما، افسر جوان است، شما كه استاد او هستید، رتبهى بالاترِ افسر جوانید؛ شما فرماندهاى هستید كه باید مسائل كلان را ببینید؛ دشمن را درست شناسائى بكنید؛ هدفهاى دشمن را كشف بكنید؛ احیاناً به قرارگاههاى دشمن، آنچنانى كه خود او نداند، سر بكشید و بر اساس او، طراحى كلان بكنید و در این طراحى كلان، حركت كنید. در رتبههاى مختلف، فرماندهانِ بالا این نقشها را ایفا میكنند."
با توجه به بیانات مقام معظم رهبری اساتید دانشگاه ها با علم و تجربه خود باید مسیرهای حركت های دانشجویان را ترسیم كنند؛ از این رو اساتید دانشگاه ها با حضور خود در كانون های تصمیم و اقدام می توانند دانشجویان را در عرصه جنگ نرم همراهی كنند تا تصمیمات این كانون ها به صورت كارشناسی شده اتخاذ شود و آماده اقدام قرار گیرد.
4- ارتباط با جهان اسلام
انقلاب اسلامی به عنوان نقطه عطفی در ابتدای قرن 21 همه معادلات جهان را به هم زد، تا جایی كه میشل جانسون متخصص روابط بین الملل نشریه ژئوپولیتیكال استراتژیست در مورد انقلاب اسلامی می گوید:" از نظر سمبلیك، انقلاب ایران نخستین پیروزی مسلمین بر غرب، از قرن 16 به این طرف محسوب می شود، نكته این جاست كه اسلام عامل هدایت كننده این انقلاب بوده و هیچ یك از ایسم های غربی، ناسیونالیسم، كاپیتالیسم، كمونیسم و سوسیالیسم در آن نقشی نداشتند".
بر این اساس، غرب برای جلوگیری از صدور انقلاب اسلامی با روش ها و برنامه های مختلف به مقابله با نظام جمهوری اسلامی پرداختند؛ از این روامام خمینی (ره) همواره به صدور انقلاب تاكید كردند و فرمودند: " ما به تمام جهان تجربه هایمان را صادر می كنیم و نتیجه مبارزه و دفاع با ستمگران را بدون كوچكترین چشمداشتی به مبارزان راه حق انتقال می دهیم و مسلما محصول صدور این تجربه ها جز شكوفه های پیروزی و استقلال و پیاده شدن احكام اسلام برای ملت های دربند نیست"؛ با توجه به سخنان امام خمینی (ره) و همچنین بیداری اسلامی در منطقه دانشجویان به عنوان قشر تاثیرگذار در جامعه باید فعالیت های خود را به سمت جهانی سازی انقلاب اسلامی سوق دهند.
با توجه به اینكه تا به حال تشكل های دانشجویی فعالیت های چشمگیری را در عرصه بین المللی برای ارتباط گیری با دانشجویان جهان اسلام انجام ندادند، مقام معظم رهبری در دیدار با دانشجویان بر ضرورت ارتباط گیری با جهان اسلام تاكید كردند و فرموند:" ارتباط با تشكلهاى دانشجوئى جهان اسلام هم كار لازمى است كه یكى از دوستان در اینجا مطرح كردند؛ بنده هم تأیید میكنم. امروز در دنیاى اسلام، در ذیل بیدارى اسلامى، مجموعههاى دانشجوئى - حالا چه جور تشكلىاند، شاید همهشان یكسان هم نباشد - مجموعههاى فعالى هستند، قبلاً هم فعال بودند؛ بعضىهاشان در این حركتها نقشآفرینى اساسى كردند. به نظر من با اینها ارتباط داشته باشید. دستگاههاى گوناگون كشور در این زمینه باید به شما كمك كنند؛ البته ما هم سفارش خواهیم كرد"
بر این اساس كانون های تصمیم و اقدام می توانند زمینه ای را برای ارتباط گیری دانشجویان فراهم كنند تا از این طریق بتوانند گفتمان اصیل انقلاب اسلامی را به جهانیان عرضه كنند. مخصوصا در حال حاضر با وقوع بیداری اسلامی در منطقه، دانشجویان می توانند تئوری های انقلاب اسلامی را كه در زیر غبار فتنه غرب قرار گرفته است، به انقلابیون و آزای خواهان جهان انتقال دهند و با در اختیار قرار دادن تجربه های انقلاب اسلامی در زمینه مقابله با جبران و امپریالیست از منحرف كردن انقلاب ها از مسیر گفتمان اصیل اسلامیت نجات دهند
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
دوشنبه 23,دسامبر,2024